Agykatlan

Érdekes, legalábbis szerintem érdekes dolgok az agyról és rólunk, egy kicsit összefoglalva, és egy kicsit magyarabbul, mint általában.

Friss topikok

Mi is az a Broca és Wernicke terület?

2014.01.27. 09:51 Agysejt

A homloklebeny egy igen hasznos része az emberi agynak. Funkcióihoz tartozik a gondolkozás, beszéd, érzelmek,  a problémamegoldás készsége és a személyiség kontrollálása is. Éppen ezért nem kifejezetten kellemes, ha megsérül.

Ilyen esetekkel foglalkozott Paul Broca, egészen pontosan egy konkrét fajtára, az afáziára specializálódott. Jellegzetes páciensei egy-egy baleset után szinte teljesen elvesztették beszédkészségüket. Broca felismerte, hogy a sérülés egy bizonyos területet érint, amit a tiszteletére róla neveztek el.

A Broca területről a Wikipédián

Wernicke olyan eseteket vizsgált, ahol a páciensek ugyan képesek voltak a beszédre, de beszédük értelmetlen, tárgyakat megnevezni, és a beszédet értelmezni képtelenek voltak. A Wernicke által vizsgáltak az úgynevezett diszkonnekciós afázia betegségében szenvedtek, az agy beszédértésért felelős területét pedig kreatívan Wernicke-területnek nevezték el.

Az afáziáról az Egészségtükör.hu-n

A bejegyzés trackback címe:

https://agykatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr395779790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása