Agykatlan

Érdekes, legalábbis szerintem érdekes dolgok az agyról és rólunk, egy kicsit összefoglalva, és egy kicsit magyarabbul, mint általában.

Friss topikok

Az agy részei: Agylebenyek

2014.02.11. 14:58 Agysejt

A Broca- és Werincke-területről szóló cikkben már említés esett a homloklebenyről, de akkor menjünk bele részletesen is az egy lebenyeinek taglalásába.

A lebenyek latin neve "lobus", memorizálására ezt az ártatlan képet szerkesztettem:

1lobus.png

Első, és egyik kiemelt helyen szereplő agylebenyünk a homloklebeny. (latin neve lobus frontalis)


Funkciója szerint a homloklebeny felelős a személyiségért, a beszédért, és a mozgás megtervezéséért, illetve kivitelezéséért. Homloklebeny nélkül eláshatjuk magunkat.

lebenyek.jpg

A falcsonti lebeny (lobus parietalis - Nekem olyasmi szavak jutnak róla eszembe, mint para, az angol parent, vagy rögtön az első asszociációm, a "parittyális") felelős elsődlegesen az érzékelésért, a hallóközpont azonban a halántéklebenyben található (lobus temporalis - idő, tempera, stb.) a memóriaközponttal egyetemben.

Itt megemlíteném a hippocampust, talán az agy egyik legismertebb része, a hosszútávú memória központja. Tudományos filmekben imádnak hivatkozni rá.

Utolsó lebenyünk a nyakszirti lebeny (lobus occipitalis). Itt található a látás központja.

A bejegyzés trackback címe:

https://agykatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr545809352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása