Agykatlan

Érdekes, legalábbis szerintem érdekes dolgok az agyról és rólunk, egy kicsit összefoglalva, és egy kicsit magyarabbul, mint általában.

Friss topikok

Az agy részei: gyrus

2014.01.27. 09:51 Agysejt

Az interneten mindent meg lehet találni. Vagy nem. A legtöbb agyról szóló cikk eredendő természetességgel használja a gyrus szót, amiről az egyszerű földi halandó a népszerű görög gyorsételre asszociál. A gyrus definiálására csak egy magyar nyelvű forrást találtam a Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótárában.

A pontos definíció pedig: "Agytekervény. Egy az agyféltekék felszínét kialakító hengeres kiemelkedések közül, melyek mindegyike egy látható felszínes részből és egy elrejtett, a sulcusok oldalát és alját képező részből áll."

Igen, a gyrus valóban agytekervény, a definícióhoz pedig hozzá tartozik a sulcus jelentése is.

A sulcus lényegében egy agyi barázda, mélyebb verzióját fissurisnak nevezzük.
 Utóbbit könnyű megjegyezni, nekem legalábbis a "frizura" szó ugrik be róla. A sulcus szóval viszont biztos, ami biztos, ne vágjunk föl latinos műveltségű ismerőseink előtt, amíg nem jegyeztük meg betűről betűre, ugyanis a nagyon hasonló "stultus" szó latinul együgyűt, idiótát jelent.

agy.jpg

A gyrus definíciója a Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótárában

A bejegyzés trackback címe:

https://agykatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr95779825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása