Agykatlan

Érdekes, legalábbis szerintem érdekes dolgok az agyról és rólunk, egy kicsit összefoglalva, és egy kicsit magyarabbul, mint általában.

Friss topikok

Az agy anatómiája: Az agyhártyák

2014.01.27. 10:23 Agysejt

Az agy természetéből adódóan érzékeny szerv, ezért szüksége van a külső behatásoktól való fokozott védelemre. Lényegében ezt biztosítják az agyhártyák.

Három agyhártyáról beszélhetünk, haladjunk kívülről befelé!

Legkívül található a keményhártya, szép latin nevén a dura mater. Természetesen a latin nevet érdemes megjegyezni, így szeretnek gyakrabban hivatkozni rá. Két rétegből áll, egy csonthártyából és egy agyhártyából, amik szorosan összenőttek. Ahol mégis különváltak, az nevezzük sinusnak (a szó szintén könnyen megjegyezhető kedvenc szögfüggvényünkről), azaz vénás öbölnek (ez esetben a dura, azaz a dura mater vénás öbléről van szó).

A lágyhártya két részből áll: a pókhálóhártyából, azaz az arachnoidea materből, és a pia materből. Utóbbival már nem is szenvedtek, hogy magyar nevet is találjanak neki, bár azt hiszem, ez is egy kifejezetten könnyen memorizálható szó, leginkább egy félresikerült magyar-latin googlefordítózásra emlékeztet, ahol a kiindulási kifejezés az "piás az anyám" lehetett.

09_ideg03.jpg

A pókhálóhártya a dura mater és a pia mater között helyezkedik el, tehát ő a mellőzött középső testvér a három közül. A dura matertől egy folyadékkal kitöltött vékony rés, a szubdurális rés választja el, a pia matertől pedig (Mély levegőt!) subarachnoidealális tér választja el, amik bonyolult hangzásuk ellenére csak annyit jelentenek magyarul, hogy a "dura előtti rés", illetve, hogy a "pókhálóhártya előtti tér". Szerencsére a latin nyelv szépségeinek köszönhetően mindkettőből sikerült ijesztően hosszú és bonyolult szót kreálni. Fontos még tudni, hogy a subarachnoidealális teret a liquor cerebrospinalis, azaz az (általam szlengesen gerinclikőrnek hívott) agyi és gerincvelői folyadék tölti ki.

A pia mater a legbelső hártya. Ez lényegében egy erezett hártya, szorosan beborítja az agyat, befedi a gyrusokat és az összes barázdát.

Értelemszerűen tehát az agyhártyák épsége lényegesen hozzájárul az agy egészségéhez, nem véletlen, hogy az agyhártyagyulladás a legtöbb esetben halálos végkimenetellel jár, de még a túlélők sem épülnek fel maradéktalanul.

Agyzúzódás esetén is az agyhártyák sérülnek, ami fokozottan növeli a fertőzések veszélyét.

(A kép a Sulinetről van, ez a legjobb, amit találtam)

A bejegyzés trackback címe:

https://agykatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr375784599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása